فهرست مطالب

نشریه مطالعات برنامه ریزی قلمرو کوچ نشینان
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نصرالله مولایی هشجین* صفحات 1-18
    مقدمه

      ایران بنا به موقعیت خاص جغرافیایی خود، یکی از مهمترین مناطق کوچ نشینی در جهان به شمار می رود. بطوریکه مظاهر فرهنگی کوچ نشینان در تمام شیونات این کشور نفوذ کرده است و سرزمینی است که با کوچ نشینی آشنا بوده و علیرغم کاهش تعداد و سهم جمعیت آنان در مقایسه با جمعیت یکجانشینی شهری و روستایی در طول تاریخ، هنوز کوچ نشینان به عنوان سومین جامعه مهم در کنار جوامع شهری و روستایی به شمار می روند.  

    هدف پژوهش:

      با توجه به پراکنش جغرافیایی کوچندگان در سطح ایران و ضرورت تعیین قلمرو این جامعه با شیوه خاص فعالیت و انجام پژوهش ها و مطالعات تخصصی، هدف تحقیق حاضر تعیین قلمرو کوچ نشینان ایران براساس منابع موجود و نتایج سرشماری عشایر کوچنده کشور طی سال های 1366، 1377 و 1387 می باشد.

    روش شناسی تحقیق:

      با توجه به ماهیت مروری بودن تحقیق، با بهره گیری از روش گردآوری داده ها و اطلاعات به شیوه اسنادی- کتابخانه ای و تجربیات علمی نگارنده، از روش تحقیق توصیفی- کاربردی برای تعیین قلمرو کوچ نشینان در مقیاس ناحیه ای و تقسیمات سیاسی- کشوری استفاده شده است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر براساس نتایج سرشماری عشایر کوچنده با بیش از هشت هزار سال سابقه استقرار در مقیاس ایران می باشد که به غیر از استان کردستان در تمامی استان های کشور در قالب کل قلمرو ایلی و یا بخشی از آن توزیع شده اند.

    یافته ها و بحث: 

    توزیع و پراکنش جمعیت شهری و روستایی در قلمروهای ایلی و پیوندها و روابط این سه جامعه در قلمروهای ایلی کوچندگان و محدوده های زیست ییلاقی، قشلاقی و بازلاقی و بروز مشکلات و مسایل در قلمروهای ایلی، نیازمند انجام پژوهش های مختلف، مسیله محور و در تخصص های مختلف در قلمرو کوچ نشینان و اثرات و پیامدهای زندگی و پیوند و ارتباط جوامع کوچ نشین، روستانشین و شهرنشین می باشد.

    نتایج

    کوچ نشینان از مجموع کل مساحت ایران در گستره ای به وسعت 963 هزار کیلومترمربع، معادل 59 درصد از مساحت کشور پراکنده شده اند و قسمت عمده ای از قلمروهای کوچ نشینان، فضای زیستی مشترک با جوامع روستایی و شهری دارند و توزیع کوچ نشینان در 29 استان، 254 شهرستان از مجموع 30 استان و 368 شهرستان به ترتیب با 93 و 69 درصد در قالب 104 ایل و 560 طایفه مستقل با 7/1 درصد از جمعیت کشور براساس نتایج سرشماری 1387 عشایر کوچنده کشور موید این مطلب است.

    کلیدواژگان: مطالعات برنامه ریزی کالبدی، فضایی قلمرو کوچ نشینان
  • حسن افراخته*، علیرضا شاه حسینی صفحات 19-31
    مقدمه

    دانش بومی به عنوان ذخیره دانایی عشایر دارای فنونی است که استفاده از آن می تواند دستیابی فنون جدید را تسهیل  و در تحقق فعالیت های تولید پایدار موثر باشد امری که توجیه گر انجام تحقیق پیش روست. دانش بومی مبتنی بر تجربه، در طول قرن ها مورد آزمون قرار گرفته و جنبه کاربردی پیدا کرده است؛ با محیط و فرهنگ بومی سازگار است؛ پویا و در حال دگرگونی است به همین جهت در دهه های اخیر بهره گیری از دانش بومی در برنامه های توسعه در سطح جهان افزایش یافته است.

    هدف پژوهش:

     هدف مقاله حاضر مطالعه دانش بومی دامداران سنتی در قلمرو ایلات استان سمنان به ویژه دو ایل سنگسری و الیکایی، با تمرکز خاص در پرورش "بره" بوده است. در این تحقیق، به این پرسش پاسخ داده شده است که در دامداری سنتی، در زمینه تولید، نگهداری و بهره برداری از بره، چه فنونی رایج بوده است.

    روش شناسی تحقیق: 

    داده های تحقیق به روش مردم نگاری جمع آوری شده و با استفاده از فنون مردم شناسی مورد تفسیر  و قرار گرفته است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     جامعه آماری تحقیق را ایلات و طوایف "نیمه کوچرو" و "رمه گردان" استان سمنان تشکیل می دهد.

    یافته ها و بحث:

     استفاده از تجربه و انباشت دانایی های یک جامعه که با هزینه های بسیار حاصل شده از الزامات دستیابی به دانش فناورانه نوین است کندو کاو و تفکر و تعقل پیرامون دانش بومی یک جامعه به نحو بایسته و درک شایسته آن می تواند به برند سازی محصولات و تولیدات منجر شود و نوآوری فناورانه را تشویق و تحریک نماید. به دنبال، برندسازی و نوآوری فناورانه مساله مالکیت فکری پیش می آید که در نهایت می تواند روندهای سرمایه گذاری و جذب سرمایه مولد را در پی داشته باشد.

    نتایج

    ظرفیت زیادی در دانش بومی عشایر کوچنده و شبانان منطقه وجود دارد و شایسته است که این ذخایر دانایی بدون تکبر، در توسعه فعالیت های مولد به عنوان زیر بنا و نقطه شروع تحولات علمی مورد استفاده قرارگیرد و جامعه از مواهب آن بهره مند شود. ذخایر دانایی بدون تکبر، در توسعه فعالیت های مولد به عنوان زیر بنا و نقطه شروع تحولات علمی مورد استفاده قرارگیرد و جامعه از مواهب آن بهره مند شود.

    کلیدواژگان: دامدا ری سنتی، فنون سنتی پرورش بره، فناوری های نوین، ایلات و عشایر، استان سمنان
  • حسنعلی فرجی سبکبار*، محمدرضا رضوانی، فاطمه جمشیدی، بهمن طهماسی صفحات 33-46
    مقدمه

    رشد سریع جمعیت و محدودیت منابع تولید به ویژه در بخش کشاورزی بحث امنیت غذایی را به یکی از چالش های جهان امروز تبدیل نموده است. به طوریکه یکی اهداف اصلی توسعه پایدار پایان دادن به گرسنگی، تحقق امنیت غذایی و توسعه کشاورزی پایدار تعیین شده است. اما پیش بینی ها نشان دهنده دشواری در رسیدن به این هدف است. بنابراین گرسنگی در جهان در حال افزایش است و زندگی قشر کثیری از مردم به طور مستقیم و غیر مستقیم به کشاورزی وابسته هستند.

    هدف پژوهش: 

    یکی از رویکردهای اساسی جهت توسعه کشاورزی و تامین نیازهای غذایی، افزایش عملکرد و بهره وری محصولات کشاورزی است. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف تحلیل الگوها و تغییرات فضایی و زمانی عملکرد غلات(گندم و جو) ایران طی دوره 35 ساله از سال 1362 تا 1397 انجام شده است.

    روش شناسی تحقیق: 

    این مطالعه از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش شناسی از نوع توصیفی _ تحلیلی است. جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای بوده است. برای کشف الگوی فضایی تولید غلات (گندم و جو) و شناسایی کانون های تمرکز آن از آماره Gi یا تحلیل لکه های داغ استفاده شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Arc GIS استفاده شده است.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     محدوده مورد مطالعه در این پژوهش شامل کل محدوده سیاسی و جغرافیایی ایران به غیر از آبهای آزاد می باشد. در پژوهش حاضر در سه سطح ملی(کشور ایران)، استانی(31 استان) و شهرستانی(429 شهرستان) به تحلیل تغییرات فضایی و زمانی عملکرد غلات پرداخته شده است.

    یافته ها و بحث:

     طی دوره مورد بررسی استان اصفهان بیشترین میزان کاهش عملکرد گندم و استان خراسان رضوی بیشترین میزان افزایش عملکرد گندم را داشته است. در محصول جو نیز برخی استان ها مانند مازندران، فارس، کرمان و بوشهر دارای بیشترین میزان کاهش عملکرد بوده و استان خراسان رضوی دارای بیشترین میزان افزایش عملکرد جو بوده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش در سطح ملی و استانی نشان دهنده افزایش عملکرد غلات طی دوره مورد مطالعه است. همچنین تحلیل فضایی در سطح های شهرستان های کشور نیز نشان دهنده شکل گیری الگوی خوشه ای با تمرکز مقادیر بالای عملکرد غلات در برخی مناطق دشتی ایران است.

    کلیدواژگان: الگوی فضایی، زمانی، عملکرد، غلات، گندم، جو
  • فریبا منصوری، مفید شاطری*، محمود فال سلیمان صفحات 47-65
    مقدمه

      از گذشته های دور به طور کلی سه شیوه زندگی عشایری، روستایی و شهری در سرزمین ما متداول بوده است که در این میان شیوه زندگی عشایری بیش از دو شیوه ی دیگر دچار تغییر و دگرگونی شده است. یکی از عوامل مهم این دگرگونی در دهه های اخیر، اجرای طرح های برنامه ریزی شده اسکان عشایر است.

    هدف پژوهش:  

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارهای عشایر (تیره عمله فارسی مدان) اسکان یافته در کانون اسکان گودگپ (واقع در بخش ارژن شهرستان شیراز) و پیامدهای اجرای طرح اسکان هدایت شده می باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

     برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است. در روش میدانی، علاوه بر پرسشنامه، مشاهده و مصاحبه نیز انجام شده است. جهت برآورد حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده و تعداد نمونه به دست آمده،180 خانوار می باشد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسشنامه، در موضوعات مشخص تفکیک و به کمک نرم افزارSpss  طبقه بندی، تحلیل و بررسی شده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    موقعیت جغرافیایی پژوهش خانوارهای عشایر (تیره عمله فارسی مدان) اسکان یافته در کانون اسکان گودگپ (واقع در بخش ارژن شهرستان شیراز) در استان فارس است.

    یافته ها و بحث: 

    یافته ها نشان داد که که اسکان عشایر، باعث افزایش شاغلان بخش کشاورزی، کاهش شدید تعداد دام و درآمد حاصل از دامداری، بهبود وضعیت پوشش گیاهی، بهبود دسترسی به خدمات رفاهی، بهبود وضعیت سواد، افزایش اهمیت مشارکت زنان در مشاغل خانگی و صنایع دستی و کاهش آن در بخش دامداری و کشاورزی، افزایش تمایل زنان به تحصیل و حضور در اجتماع و کاهش میزان موالید و مرگ ومیر در کانون اسکان گردیده است.

    نتایج

    به طور کلی، نتایج نهایی پژوهش نشان داد که اجرای طرح اسکان موجب بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارهای اسکان یافته گردیده است.

    کلیدواژگان: طرح اسکان عشایر، وضعیت اقتصادی عشایر، وضعیت اجتماعی عشایر، کوچ نشینی، کانون اسکان گودگپ
  • آزیتا رجبی*، زهرا شفیع یاری صفحات 49-57
    مقدمه

    امروزه تعاون اهرم مناسبی برای توانمندسازی و توسعه اقتصادی و اجتماعی شهر به شمار رفته و می تواند در استفاده بهینه از شرایط زندگی، کار، تولید و ارتقای سطح درآمد و وضعیت اجتماعی جامعه موثر باشد. تجربه کشورهای توسعه یافته نشان می دهد تعاونی ها بهترین سازمان هایی هستند که توانسته اند زمینه تجمع نیروهای پراکنده و متفرق و در عین حال با استعداد و با انگیزه را فراهم سازند.

    هدف پژوهش: 

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکارهایی توانمندسازی محیطی در نیل به توسعه شهری در استان همدان به شیوه تحقیقات پیمایشی انجام شده است.

    روش شناسی تحقیق:

     پرسشنامه مهمترین ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر بود که روایی آن توسط متخصصان فن مورد تایید قرار گرفت و برای بررسی پایایی آن نیز ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که رقم میانگین 85/0به دست آمد. روش ها و تکنی های آماری مورد استفاده در این تحقیق مشتمل بر روش های توصیفی و تحلیلی بود که در قالب نرم افزار آماری SPSS انجام شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    جامعه آماری تحقیق 70 نفر از اعضای هیات مدیره تعاونی های طیور در استان همدان است.

    یافته ها و بحث:

     با بهره گیری از تکنیک تحلیل عاملی، راهکارهای توانمندسازی تعاونی های طیور در چهار دسته کلی شامل «اصلاح نظام های حمایتی،» «توانمندسازی مدیران تعاونی ها،» «توسعه آموزش و تحقیقات» و «اصلاح ساختار تولید و مصرف» دسته بندی شدند که در مجموع 56 درصد از تغییرات واریانس متغیرهای مربوط به راهکارهای توانمندسازی تعاونی های طیور را تبیین نمودند.

    نتایج

    بنابراین بر مبنای یافته های تحقیق، توصیه هایی برای اصلاح و تقویت نظام های حمایتی، مدیریت تعاونی، مدیریت نظام تولید و بازاریابی و بهبود بهره وری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تعاونی، توانمندسازی محیطی، توسعه شهری، طیور
  • وحید ریاحی*، اصغر طهماسبی، سمیه عزیزی صفحات 59-76
    مقدمه

      شناخت جوامع عشایری از حیث قابلیت ها، امکانات، محدودیت ها و تنگناها و چگونگی تعامل آن ها از ضروریات برنامه ریزی توسعه پایدار است. از این رو بر اساس معیشت پایدار ضرورت دارد، وضعیت پایداری زندگی و امکانات معیشتی آنان مورد بررسی و شناسایی قرار گیرد.

    هدف پژوهش: 

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگوهای زیستی در چارچوب رویکرد معیشت پایدار، بر آن است تا مقایسه ای از سرمایه های معیشتی پنج گانه انسانی، اجتماعی، فیزیکی، مالی و طبیعی در دسترس این الگوهای زیستی داشته باشد.

    روش شناسی تحقیق: 

     پژوهش پیش رو، به لحاظ هدف کاربردی و از نوع کمی و توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری شامل دو گروه عشایر اسکان یافته و عشایر نیمه کوچنده مجموعا با تعداد 520 خانوار است. با استفاده از فرمول اصلاح شده کوکران 126 خانوار و از هر گروه 63 خانوار، به عنوان حجم نمونه تعیین شد. گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و پیمایشی با فن مصاحبه و پرسشنامه انجام گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها در محیط نرم افزار Spss23 از Student-T-test استفاده شد.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    شهرستان ملارد در استان تهران، دارای چهار دهستان به نام های اخترآباد، بی بی سکینه، ملارد جنوبی و ملارد شمالی است. عشایر این شهرستان در دهستان اخترآباد از توابع بخش صفادشت، استقرار یافته اند.

    یافته ها و بحث: 

    الگوهای زیستی عشایر شهرستان ملارد به دو شکل است. یک گروه عشایر اسکان یافته اند و گروه دیگر عشایر نیمه کوچنده. وضعیت دارایی های معیشتی در بین این دو گروه تفاوت های چشمگیری داشته به طوری که شرایط زندگی آنان را برای ادامه کوچ یا اسکان تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتایج

    نتایج نشان داد میانگین شاخص سرمایه انسانی در گروه عشایر اسکان یافته 45/3 و عشایر نیمه کوچنده 40/3 بود. از سوی دیگر، شاخص سرمایه اجتماعی در گروه عشایر نیمه کوچنده با مقدار 76/3 نسبت به عشایر اسکان یافته با مقدار 18/3 دارای ارزش بالایی بوده است. شاخص سرمایه فیزیکی به ترتیب 83/3 و 98/2 در گروه عشایر اسکان یافته و عشایر نیمه کوچنده به دست آمد. سرمایه مالی در گروه عشایر اسکان یافته 97/3 و عشایر نیمه کوچنده 98/2 بود. میانگین سرمایه طبیعی در این دو گروه تفاوت بسیار کمی داشت و به ترتیب 22/1 و 42/1 در گروه عشایر اسکان یافته و در گروه عشایر نیمه کوچنده بود؛ بنابراین می توان گفت، میانگین سرمایه های اجتماعی و طبیعی عشایر نیمه کوچنده بالا بوده است. علاوه بر این کل دارایی های معیشتی عشایر اسکان یافته و نیمه کوچنده به ترتیب 13/3 و 91/2 بود. پس میانگین کل دارایی ها به طور قابل ملاحظه ای در گروه عشایر اسکان یافته در مقایسه با گروه عشایر نیمه کوچنده بیشتر است.

    کلیدواژگان: الگوهای زیستی، معیشت پایدار، اسکان عشایر، سامانه های عشایری، شهرستان ملارد
  • سپیده امرایی، حوریه مرادی*، سیامک شرفی صفحات 77-97
    مقدمه

    تحولات عینی و مفهومی گردشگری در عصر حاضر، ضرورت هایی را پیرامون توسعه فضایی و روابط درونی و بیرونی قلمروهای جغرافیایی که تداعی کننده بازتاب سنت در مدرنیته می باشند، شکل داده است. در این میان توسعه فضایی مناطق روستایی که فضاهای اجتماعی حاکم بر آن، در برگیرنده قلمروهای کوچ نشینان ایران است از اهمیت ویژه ای در توسعه گردشگری پسامدرنیته برخوردارند.

    هدف پژوهش: 

    هدف از این پژوهش بررسی توسعه فضایی میراث روستایی مقاصد گردشگری شهرستان خرم آباد است که یکی از مهمترین قلمروهای کوچ نشینان ایران محسوب می گردد،

    روش شناسی تحقیق: 

    روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش را سه گروه عمده (315 نفر از روستاییان ساکن در 14 روستای منتخب منطقه (به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای)، کارشناسان حوزه گردشگری استان (30 نفر) و گردشگران در دسترس وروردی (30 نفر)) تشکیل می دادند. در نهایت از مجموع سه جامعه آماری مورد مطالعه 375 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از روش های میدانی و پرسشنامه ای استفاده شد که پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای 3 مولفه موثر بر توسعه فضایی میراث روستایی مقاصد گردشگری محاسبه شد، که بیانگر مناسب بودن ابزار پژوهش بود. برای تحلیل داده ها از ضریب پراکندگی و ضریب همبستگی پیرسون، در محیط نرم افزار SPSS20 و برای ترسیم نقشه ها از نرم افزار ArcGIS استفاده شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش:

     مقاصد گردشگری در نواحی روستایی شهرستان خرم آباد (بخش پاپی) که بطور عمده متکی بر اکوتوریسم بودند.

    یافته ها و بحث: 

    یافته ها نشان داد مهمترین مولفه ها و معیارهای کلیدی تاثیرگذار بر توزیع ساختار فضایی میراث روستایی مقاصد، کمیت و کیفیت منابع و جاذبه های گردشگری و وضعیت مکانی فضایی جاذبه های گردشگری هستند. بررسی مقادیر ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین همه متغیرهای مستقل (بجز متغیرهای پذیرش اجتماعی، بعد کالبدی، ابعاد فضایی) با توسعه فضایی میراث روستایی مقاصد گردشگری رابطه مثبت و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود دارد.

    نتایج

    از آنجایی که روستاهای گازه و بیشه دارای بیشترین تعدد متغیرهای موثر بر توسعه فضایی میراث روستایی مقاصد گردشگری شهرستان خرم آباد بودند، پیشنهاد می گردد که در صورت سرمایه گذاری در خدمات و تسهیلات مناسب، این سکونتگاه ها می توانند در خدمات رسانی پسکرانه وسیع تری مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه فضایی، گردشگری روستایی، کوچ نشینان، خرم آباد
  • مسعود صفری علی اکبری*، حجت الله صادقی صفحات 99-109
    مقدمه

    گردشگری در قالب الگوهای فضایی در حال گسترش است که گردشگری عشایری نیز یکی از این الگوها است. توسعه گردشگری در هر الگوی فضایی می تواند تاثیرات و پیامدهای خاص خود را داشته باشد. کشور ایران با توجه به برخورداری از تنوع عشایری، از ظرفیت قابل توجه ای در زمینه توسعه گردشگری برخوردار است.

    هدف پژوهش: 

    هدف این تحقیق، امکان سنجی تاثیرات توسعه گردشگری در عشایر بختیاری است.

    روش شناسی پژوهش:

     روش تحقیق-توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی و جز تحقیقات کمی-ژرف نگر است. جامعه آماری تحقیق را  افراد علمی و اجرایی (کارشناسان) مرتبط با موضوع تشکیل می دهند. با توجه به اینکه آمار دقیقی از جامعه آماری در دسترس نیست، حجم نمونه را 200 نفر از  افراد علمی و اجرایی تشکیل داده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه بوده است که روایی آن از طریق نخبگان  انجام و پایایی آن نیز از طریق آلفای ضریب کرونباخ برابر با 81/0 محاسبه و تایید شد. نمونه گیری نیز به صورت هدفمند انجام شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    قلمرو جغرافیایی پژوهش را منطقه تحت پوشش عشایر بختیاری شامل استان های چهارمحال و بختیاری، خوزستان و اصفهان تشکیل داده اند.

    یافته ها و بحث:

     یافته ها نشان می دهد که سه شاخص اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی و زیست محیطی در سطح کمتر از 05/0 معنادار هستند. اختلاف میانگین شاخص اقتصادی(28/1) و شاخص اجتماعی (24/1) نشان می دهد که تاثیر گردشگری از نظر این دو شاخص در جامعه عشایری می تواند مثبت باشد، اما از نظر شاخص زیست محیطی (101/1-)، نوع تاثیرگذاری آن منفی است. نتیجه رگرسیون نیز تایید نمود که توسعه گردشگری می تواند 42 درصد در ارتقاء، ظرفیت های موجود عشایری  موثر باشد. همچنین همبستگی پیرسون از وجود رابطه معنادار بین شاخص های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی گردشگری اشاره دارد که با توجه به ضریب همبستگی، بین دو شاخص اقتصادی و اجتماعی رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد.

    نتایج

    نتیجه از وجود رابطه میان توسعه گردشگری و ارتقاء ظرفیت های عشایری اشاره دارد. توسعه گردشگری می تواند به بهبود برخی شاخص های توسعه در جامعه عشایر منجر شود. آنچه در این زمینه مهم است مدیریت بهینه در راستای کاهش اثرات زیست محیطی گردشگری بر زیست بوم عشایر بختیاری است.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، توسعه گردشگری، عشایر بختیاری
  • نازنین نعیم آبادی*، محمدرضا سلیمی سبحان صفحات 101-114
    مقدمه

    نظام تولیدی و زندگی اجتماعی عشایر با چالش ها و مشکلات فراوان روبروست که پدیده خشکسالی از آن جمله است، در این بین کاهش آسیب پذیری جوامع عشایر از طریق افزایش سطح تاب آوری و ارتقای انعطاف پذیری در برابر پیامدهای طبیعی از جمله خشکسالی می تواند یکی از ویژگی های مدیریت، برنامه ریزی و توسعه باشد که از طریق سرمایه اجتماعی امکان پذیر است.

    هدف پژوهش: 

    بررسی واکاوی مولفه های سرمایه اجتماعی در تقویت تاب آوری خانوار های عشایر در برابر خشکسالی در شهرستان نیشابور انجام گردیده است.

    روش شناسی تحقیق:

     این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری نیز تعداد خانوار عشایر شهرستان است، که بر اساس نمونه گیری تصادفی تعداد 217 خانوار تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار SPSS، مدل های FARAS، BMW استفاده شد.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    عشایر شهرستان نیشابور قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد.

    یافته ها و بحث: 

    نتایج نشان داد، در بین مولفه های تاب آوری آمادگی با مقدار 479/0، و واکنش با مقدار 331/0، بالاترین و پایین ترین میزان را به خود اختصاص داده اند. همچنین بر اساس اطلاعات مشخص گردیده شد که میزان تاب آوری در بین خانوار های عشایر با میزان (61/51) در سطح متوسط قرار دارد، در بین مولفه های سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی با مقدار 498/0، و عضویت در گروه های اجتماعی با مقدار 389/0، بالاترین و پایین ترین میزان را به خود اختصاص داده اند. همچنین بر اساس اطلاعات به دست آمده مشخص گردیده شد که میزان سرمایه اجتماعی در بین خانوار های عشایر در برابر خشکسالی با میزان (16/45) در سطح متوسط قرار دارد. در نهایت نتایج تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر نیز حاکی از رابطه مثبت و معناداری بین مولفه سرمایه اجتماعی و تقویت تاب آوری خانوار های عشایر در برابر خشکسالی بود، به نحوی که بیشترین میزان تاثیرپذیری از سرمایه اجتماعی در مولفه آمادگی به گویه مشورت با کارشناسان کشاورزی، در مولفه واکنش به گویه کشت محصولات معیشتی، در مولفه بازتوانی و بازسازی به گویه بیمه کردن دام های خود، در مولفه پیشگیری نیز به گویه ترکیب دانش بومی و مدرن در زمینه خشکسالی، اختصاص داده شد.

    نتایج

    در نهایت در یک جمع بندی نهایی می توان گفت که مولفه های سرمایه اجتماعی در تقویت تاب آوری خانوار های عشایری در برابر خشکسالی شهرستان نیشابور تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تاب آوری، خشکسالی، عشایر، شهرستان نیشابور
  • سعید نصیری زارع*، مهدی چراغی صفحات 115-130
    مقدمه

    زندگی عشایری با الهام از الگوهای طبیعت شکل گرفته که نقش مهمی نیز در تاریخ فرهنگ و اقتصاد کشورمان داشته اند. اما در خصوص مشکلات و سختی زندگی این جوامع، امروزه توجه به رشد و توسعه در سال های اخیر در کشورمان این موضوع به جامعه عشایر نیز تسری یافته است. تامین و توسعه خدمات اولیه از جمله مهمترین فعالیت های انجام شده در این ارتباط بوده است. اما به نظر می رسد به رغم توسعه این فعالیت ها از سوی سازمان های متولی برای جامعه عشایر، این فعالیت ها هنوز نوپا بوده و بررسی و برنامه ریزی مناسب تری نیاز است.

    هدف پژوهش: 

    بررسی کیفیت خدمات رسانی به عشایر منطقه ییلاقی دیزاب در دهستان چورزق، هدف تحقیق است. 

    روش شناسی تحقیق: 

    تحقیق کاربردی، از نظر بررسی متغیرها توصیفی و از جنبه روش گردآوری اطلاعات، میدانی بود. به دلیل محدودیت هزینه و زمان، از نمونه گیری برای انتخاب نمونه های تحقیق استفاده و 102 نفر به عنوان افراد نمونه انتخاب شد. روش تجزیه و تحلیل نیز براساس مدل سروکوال بود.

    قلمرو جغرافیایی پژوهش: 

    منطقه ییلاقی دیزاب در دهستان چورزق(استان زنجان) قلمرو جغرافیایی تحقیق بود. این دهستان تنها نواحی است که در شهرستان طارم، گروه های عشایر در آن قرار دارند و به صورت فصلی در مراتع ییلاقی مناطق کوهستانی آن همراه با دام خود کوچ می کنند.

    یافته ها و بحث: 

    عشایر مورد مطالعه اهمیت، ادراک و انتظارات متفاوتی نسبت به کیفیت خدمات رسانی دارند. از نظر آنان درک مشکلات و شرایط افراد عشایر، تعدد انواع خدمات ارایه شده و اطمینان از توزیع مناسب خدمات، مهم ترین شاخص های کیفیت خدمات رسانی هستند. بیشترین انتظارات آنان نیز از کیفیت خدمات رسانی در ابعاد ملموس و همدلی بوده که بیشتر در تعداد خدمات و همکاری مناسب سازمان های ارایه دهنده خدمات با افراد بزرگ عشایر است. در سوی دیگر رابطه معنی داری نیز براساس جنسیت و سن افراد عشایر با ادراک و انتظارات آنان از کیفیت خدمات رسانی بود.

    نتایج

    تاثیر سیاست ها و برنامه های اجرایی بر جامعه عشایری که خدمات رسانی نیز جز یکی از این برنامه ها و سیاست ها بوده، در صورتی آشکار خواهد شد که تمام برنامه ریزی و اجرا با اولویت کامل نیازهای آنان و تامین منابع کافی انجام گردد. تا مشکلات این جوامع نیز کاهش و از مهاجرت و تخریب پتانسیل های تولیدی آنان اجتناب گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، مدل سروکوال، جمعیت عشایر، منطقه ییلاقی دیزاب
  • سید امیر توفیقیان اصل* صفحات 131-147
    مقدمه

      دانش، سنگ بنای توسعه است؛ دانش بومی بخشی از سرمایه ملی هر قومی است که باورها، ارزش ها و آگاهی های محلی آنان را در بر می گیرد و حاصل قرن ها آزمون وخطا در محیط طبیعی و اجتماعی است که از نسلی به نسل دیگر به شکل موروثی منتقل شده است. ایجاد ظرفیت های بومی یک جنبه حیاتی برای توسعه پایدار است. در سال های اخیر استفاده از فناوری های پیشرفته، مشکلات زیست محیطی و بحران های اقتصادی در فرآیند تولید را سبب شده است؛ که در این رابطه شناخت دانش بومی و شیوه های سنتی تولید و آگاهی از دانش روز نقش کلیدی در دستیابی به شاخص های توسعه پایدار را خواهد داشت.

    هدف پژوهش: 

     هدف کلی از این پژوهش، معرفی دانش بومی عشایر کوچ رو ایل ممسنی در فعالیت هایی چون مدیریت مرتع و چگونگی بهره برداری عشایر از «زیست محیطی»، از منظر؛ مسکن و سکونتگاه های عشایری، فرآوری محصولات غیر لبنی، دامپزشکی سنتی و روش های مبارزه با آفات و امراض دامی می باشد.

    روش شناسی تحقیق:

      پژوهش پیمایشی حاضر، حاصل مطالعه گسترده ای است که با رویکرد کیفی به اجرا درآمده است و با بهره گیری از فنون متعددی از جمله مشاهده مستقیم، مصاحبه های عمیق و مشاهده ی مشارکی بخش کوچکی از سامانه های پیچیده ی دانش بومی عشایر کو چ گر ایل ممسنی (مسکن عشایری، محصولات غیر لبنی و دامپزشکی بومی) را به تصویر بکشد.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    عشایر کوچنده استان فارس در قالب گروه های متشکل از سه ایل بزرگ قشقایی، خمسه، ممسنی و هشت طایفه مستقل می باشد که قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر، عشایر ممسنی می باشد. در حال حاضر ایل لر ممسنی شامل 4 طایفه جاوید(جاوی)، رستم، بکش و دشمن زیاری می باشد که طوایف بکش و دشمن زیاری یکجانشین شده اند و دارای زندگی کوچندگی نمی باشند.

    یافته ها و بحث:

     یافته های تحقیق نشان می دهد دانش بومی عشایر با اعمال مدیریت چرا منجر به پایداری گیاهان مرتعی شده که این امر حفظ محیط زیست را به دنبال داشته و در نهایت توسعه ی پایدار را سبب خواهد شد. یکی از فن های آن ها برای احیای مراتع این است که ابتدا مراتع پایین دست که کیفیت چندانی ندارند را مورد استفاده دام قرار داده سپس اجازه مصرف مراتع بالادستی را به آن ها می دهند. همچنین، مسکن عشایر موسوم به سیاه چادر)بهون (که تمام قطعات و اجزای تشکیل دهنده خود را از طبیعت به وام برده و شکل و ساختار آن با طبیعت سازگار است به دلیل رعایت فاکتورهای بومی در توسعه ی پایدار نقش مهمی ایفا می کند.

    نتایج

    در نهایت بسیاری از شیوه های دامپزشکی بومی را می توان در زمره ی فناوری های زیستی قرار داد که در مقایسه با داروهای مصنوعی-تجاری کم خطرترند. که شامل شیوه های « برون تنی » و شیوه های«درون تنی» می شود.

    کلیدواژگان: دانش بومی، عشایر، مدیریت چرا، پایداری کوچ نشینی، ایل ممسنی
  • الله یار کمری* صفحات 149-164
    مقدمه

      منطقه میاندار در فاصله 3 کیلومتری شهرستان گیلانغرب قرار دارد.این منطقه در طول 45 درجه و 51 دقیقه تا 46 درجه و37 دقیقه طول شرقی و عرض 33 درجه و 49 دقیقه تا 34 درجه و 28 دقیقه شمالی واقع شده است. میزان متوسط بارندگی سالیانه 384 میلی متر و ارتفاع منطقه810 متر از سطح دریا است.

    هدف پژوهش: 

     هدف از این تحقیق بررسی فلوریستیک و جغرافیای گیاهی منطقه میاندار در شهرستان گیلانغرب بوده است.

    روش شناسی تحقیق: 

    پس از تهیه نقشه (مقیاس: 1:25000) و مشاهده عکس ها و تعیین محدوده جغرافیایی منطقه، جمع آوری گیاهان در اواخر زمستان و همچنین تمام ماه های فصول بهار و تابستان 1390 انجام گرفت. نمونه های جمع آوری شده طبق روش مرسوم تحت پرس خشک و روی مقواهای هر باریومی الصاق شدند. نمونه های هر باریومی شناسایی و در هر بار یوم دانشگاه پیام نور گیلانغرب قرار داده شده تیپ رویشی گیاهان بر اساس رانکایر (1934) و انتشار جغرافیایی گونه ها بر اساس تقسیم بندی رویشی توسط (تاختاجان) تعیین شد.

    قلمروجغرافیایی پژوهش: 

    منطقه میاندار در شهرستان گیلانغرب به عنوان قلمرو جغرافیایی پژوهش حاضر مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.یافته ها و بحث: مجموعه رستنی های این منطقه، بالغ بر 229 گونه گیاهی متعلق به 41 تیره و 148 جنس است. تیره های Asteraceae (33 گونه، 41/14 درصد)، papilionaceae (22 گونه، 6/9درصد) poaceae (19 گونه، 3/8 درصد) Apiaceae (16 گونه، 99/6درصد)،Lamiaceae (15 گونه، 55/6درصد) و Liliaceae (12گونه،24/5 درصد) بعنوان مهمترین تیره های گیاهی موجود در منطقه هستند که درمجموع09/51 درصد از کل گونه ها را شامل می شوند. از بزرگترین جنس های گیاهی منطقه مورد مطالعه می توان به جنس های Astraglus (10 گونه)، Silene(5 گونه)، Euphorbia (5 گونه) اشاره کرد. از نظر شکل زیستی6/40درصد گونه ها همی کریپتوفیت، 38/35درصد تروفیت،36/11درصد کریپتوفیت،3/8درصد فانروفیت، 94/3 درصد کامفیت و  44/0درصد ژیوفیت هستند.

    نتایج

    بررسی انتشار جغرافیایی فلور منطقه نشان داد که بیشترین پراکنش جغرافیایی به ناحیه ایرانی - تورانی با 122 گونه (27/53درصد) و ایرانی - تورانی /مدیترانه ای با 34 گونه)85/14 درصد) مربوط است.

    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، منطقه میاندار
|
  • Nasrallah Molaihashjin * Pages 1-18

    Introduction:

     Due to its special geographical location, Iran is one of the most important nomadic regions in the world. As the cultural manifestations of the nomads have penetrated in all aspects of this country and it is a land that is familiar with nomads and despite the decrease in their number and share of population compared to urban and rural monogamous population throughout history, nomads are still the third most important community. They are considered alongside urban and rural communities.

    Purpose of the research:

    Considering the geographical distribution of nomads in Iran and the need to determine the area of this community with a special method of activity and conducting specialized research and studies, the purpose of this study is to determine the area of Iranian nomads based on available sources and census results of nomadic tribes in 1987. 1998 and 2008.

    Methodology

    Due to the review nature of the research, using the method of collecting data and information in a documentary-library method and the author's scientific experiences, the descriptive-applied research method to determine the area of nomads on a regional scale and political-national divisions Used. Geographical area of research The geographical area of the present study is based on the results of the census of nomadic tribes with more than eight thousand years of history in Iran, which are distributed in all provinces of the country in the form of the whole tribal area or part of it.

    Results and discussion:

     Distribution of urban and rural population in tribal areas and the links and relations of these three communities in nomadic tribal areas and summer, winter and basaltic areas and the emergence of problems and issues in tribal areas, requires various research, problem-oriented and specialized Are different in the realm of nomads and the effects and consequences of life and the connection between nomadic, rural and urban communities.

    Conclusion:

     Nomads from the total area of ​​Iran in an area of ​​963 thousand square kilometers, equivalent to 59% of the country's area are scattered and most of the nomadic territories have a common living space with rural and urban communities and the distribution of nomads in 29 provinces , 254 cities out of a total of 30 provinces and 368 cities with 93 and 69% in the form of 104 tribes and 524 independent tribes with 1.7% of the population, respectively, based on the results of the 2008 census of nomadic tribes confirms this.

  • Hassan Afrakhteh *, Alireza Shah Hosseini Pages 19-31

    Introduction:

     Indigenous knowledge as a storehouse of nomadic knowledge has techniques that can be used to facilitate the acquisition of new techniques and be effective in the realization of sustainable production activities, which justifies the forthcoming research. Indigenous knowledge based on experience has been tested and applied over the centuries; Compatible with indigenous environment and culture; It is dynamic and changing, which is why in recent decades the use of indigenous knowledge in development programs has increased worldwide.

    Purpose of the research: 

    The purpose of this article is to study the indigenous knowledge of traditional ranchers in the territory of Semnan province, especially Sangsari and Elikai tribes, with a special focus on "lamb" breeding. In this study, the question has been answered that in traditional animal husbandry, what techniques have been common in the field of production, maintenance and exploitation of lambs.

    Methodology

    The research data was collected by ethnographic method and interpreted using anthropological techniques. Geographical area of research: The statistical population of the study consists of the tribes and clans of "Nimeh Kochro" and "Rame Gardan" of Semnan province.

    Results and discussion

    Utilizing the experience and accumulation of knowledge of a society, which is very costly due to the requirements of acquiring new technological knowledge. And lead productions and encourage and stimulate technological innovation. This is followed by branding and technological innovation, the issue of intellectual property, which can ultimately lead to investment trends and productive capital attraction.

    Conclusion

    There is a great potential in the indigenous knowledge of nomadic tribes and shepherds of the region, and it is worthwhile to use these resources of knowledge without arrogance in the development of productive activities as a foundation and starting point for scientific developments and society to benefit from its benefits. The reserves of knowledge without arrogance should be used in the development of productive activities as a foundation and starting point for scientific developments and the society should benefit from its gifts.

    Keywords: Traditional animal husbandry, traditional lamb breeding techniques, New Technologies, tribes, nomads of, Semnan province
  • Hassanali Farajisabokbar *, MohammadReza Rezvani, Fatemeh Jamshidi, Bahman Tahmasi Pages 33-46

    Introduction :

    Rapid population growth and limited production resources, especially in the agricultural sector, have made the issue of food security one of the challenges in the world. One of the main goals of sustainable development is to end hunger, achieve food security and develop sustainable agriculture. But predictions indicate that this goal will be difficult to achieve. Thus, world hunger is increasing and the lives of many people are directly and indirectly dependent on agriculture.

    Purpose of the research: 

    one of the basic approaches to agricultural development and food needs is to increase the yield and productivity of agricultural products for this reason, the present study was conducted with the aim of analysis patterns and spatial and temporal changes in cereal yield (wheat and barley) in Iran during a 35-year period from 1983 to 2018.

    Methodology

    This study is an applied research and methodologically descriptive-analytical. Data and information were collected in a library method. Gi statistic or hot spot analysis used to discover the spatial pattern of cereal production (wheat and barley) and to identify its focal points. Arc GIS software was used to analyze the data.

    Geographical area of research: 

    The study area in this study includes the entire political and geographical area of Iran except open waters. In the present study, three levels of national (Iran), provincial (31 provinces) and counties (429 counties) have been analyzed for spatial and temporal changes in cereal yield.

    Results and discussion

    Findings and Discussion During the study period, Isfahan province had the highest decrease in wheat yield and Khorasan Razavi province had the highest increase in wheat yield. In barley, some provinces such as Mazandaran, Fars, Kerman and Bushehr had the highest decrease in yield and Khorasan Razavi province had the highest increase in barley yield.

    Conclusion

    The results of research at the national and provincial levels show an increase in cereal yield during the study period. Also, spatial analysis at the county level shows the formation of a cluster pattern with a concentrate on high cereal yields in some plain areas of Iran

    Keywords: Spatio-temporal Pattern, Yield, Cereal, Wheat, Barley
  • Fariba Mansouri, Mofid Shateri *, Mahmood Falsolyman Pages 47-65
    Introduction

    From the distant past, in general, three nomadic, rural and urban lifestyles have been common in our country, among which the nomadic lifestyle has changed more than the other two lifestyles. One of the important factors of this change in recent decades is the implementation of planned nomadic settlement plans.

    Purpose of the research:

     The main purpose of this study is to investigate the economic and social status of nomadic households (Farsi-Madan gens) housed in Goodgap Housing Center (located in Arjan section of Shiraz city) and the consequences of implementing a guided housing project.

    Methodology

    Library and field methods have been used to collect information. In the field method, in addition to the questionnaire, observation and interview were also conducted. The statistical population of the study includes 350 households. The Cochran's formula was used to estimate the sample size and the number of samples obtained was 180 households. The data collected through a questionnaire were divided into specific topics and classified, analyzed and analyzed using SPSS software. Data analysis has been done in two parts: descriptive and inferential statistics. In order to review and describe the data, the methods available in descriptive statistics such as frequency distribution tables, frequency percentage, compression percentage and types of graphs have been used. In the next step, the data were analyzed using inferential statistics and the research hypotheses were tested using the T-test and Wilcoxon t-test.Geographical area of research: The study area is God Gap accmmodation center in Shiraz.

    Results and discussion

    The results show that nomadic settlement increases agricultural employment, sharply reduces the number of livestock and livestock income, improves vegetation, improves access to welfare services, improves literacy, increases the importance of women's participation in domestic work and industry. Manpower and its reduction in the livestock and agriculture sectors, increasing the desire of women to study and participate in society and reducing the birth rate and death rate have been settled in the center. In general, the implementation of the housing plan has improved the economic and social situation of displaced households.

    Conclusion

    In general, the final results of the study showed that the implementation of the housing plan has improved the economic and social situation of settled households.

    Keywords: Nomadic Housing Plan, Nomadic Economic Status, Nomadic Social Status, Nomadism, Goodgap Housing Center
  • Azita Rajabi *, Zahra Shafiyari Pages 49-57
    Introduction

    Today, cooperation is a suitable lever for empowerment and economic and social development of the city and can be effective in the optimal use of living conditions, work, production and promotion of income and social status of society. The experience of developed countries shows that cooperatives are the best organizations that have been able to provide a gathering place for scattered and dispersed forces, and at the same time with talent and motivation.

    Purpose of the research: 

    The aim of this study was to identify environmental empowerment strategies to achieve urban development in Hamadan province through survey research.

    Methodology

    The questionnaire was the most important data collection tool in the present study, the validity of which was confirmed by technical experts, and to assess its reliability, Cronbach's alpha coefficient was calculated, which averaged 0.85. The statistical methods and techniques used in this study included descriptive and analytical methods that were performed in the form of SPSS statistical software.

    Geographical area of research:

     The statistical population of the study is 70 members of the board of directors of poultry cooperatives in Hamadan province.

    Results and discussion

    Using factor analysis techniques, strategies for empowering poultry cooperatives in four general categories, including "reform of support systems," "empowerment of cooperative managers," "development of education and research" and "reform of production and consumption structure." Were categorized as a total of 56% of the variance changes explained the variables related to the empowerment strategies of poultry cooperatives.

    Conclusion

    Therefore, based on the research findings, recommendations have been made for reforming and strengthening support systems, cooperative management, production and marketing system management, and improving productivity.

    Keywords: Cooperatives, Environmental Empowerment, Urban Development, poultry
  • Vahid Riahi *, Asghar Tahmasebi, Somayeh Azizi Pages 59-76

    Introduction:

     Understanding nomadic communities in terms of capabilities, facilities, limitations and bottlenecks and how they interact is one of the necessities of sustainable development planning.

    Purpose of the research

    The aim of this study is to identify biological patterns in the framework of sustainable living approach, to compare the five human, social, physical, financial and natural livelihoods available to these biological patterns.

    Methodology

    Using a modified Cochran's formula, 126 households were determined as the sample size. Data collection was done in the form of documents and surveys using interviews and questionnaires. Student-T-test was used to analyze the data in Spss23 software environment.

    Geographical area of research 

    The nomads of Mallard city in Tehran province, in Akhtarabad rural area of Safadasht district, have been established. Results and discussion The biological patterns of Mallard County nomads are in two forms. One group of nomads is settled and the other group is semi-nomadic. 

    Conclusion:

     The results showed that the average human capital index in the settled nomadic group was 3.45 and semi-nomadic nomads was 3.40. On the other hand, the social capital index in the semi-nomadic nomadic group with a value of 3.76 was higher than that of the settled nomads with a value of 3.18. The physical capital index was 3.83 and 2.98 in the group of settled and semi-nomadic tribes, respectively. The financial capital in the group of settled nomads was 3.97 and semi-nomadic nomads was 2.98. The average natural capital in these two groups was very small and was 1.22 and 1.42 in the settled nomadic group and semi-small in the nomadic group; Therefore, it can be said that the average social and natural capital of semi-nomadic tribes has been high. In addition, the total subsistence assets of the settled and semi-displaced nomads were 3.13 and 2.91, respectively.

    Keywords: livelihood system, Sustainable livelihood, Nomadic Settlement, Nomadic System, Malard County
  • Sepideh Amraei, Horieh Moradi *, Siyamak Sharafi Pages 77-97

    Introduction :

    The objective and conceptual developments of tourism in the present age have created the necessities of spatial development and internal and external relations of geographical territories that are reminiscent of the reflection of tradition in modernity. Meanwhile, the spatial development of rural areas, whose dominant social spaces include the nomadic territories of Iran, are of special importance in the development of postmodern tourism.

    Purpose of the research: 

    The purpose of this study is to investigate the spatial development of rural heritage and tourism destinations in Khorramabad city, which is one of the most important nomadic territories of Iran.

    Methodology :

     The research method was descriptive-analytical and applied. The statistical population of this study consists of three main groups (315 villagers living in 14 selected villages of the region (by stratified random sampling), tourism experts in the province (30 people) and available tourists (30 people)) They gave. Finally, from the total of three statistical populations, 375 people were selected as the sample size. To collect the data, field methods and a questionnaire were used, the reliability of which was calculated using Cronbach's alpha test for three components affecting the spatial development of rural heritage of tourist destinations, which indicated the appropriateness of the research tool. Dispersion coefficient and Pearson correlation coefficient were used to analyze the data in SPSS20 software environment and ArcGIS software was used to draw the maps. Geographical area of research Tourism destinations in rural areas of Khorramabad city (Papi district) which relied mainly on ecotourism.

    Results and discussion:

     The findings showed that the most important components and key criteria affecting the distribution of the spatial structure of rural heritage are the destinations, quantity and quality of tourism resources and attractions, and the spatial-spatial status of tourist attractions. The study of Pearson correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between all independent variables (except social acceptance, physical dimension, spatial dimensions) with the spatial development of rural heritage of tourist destinations.

    Conclusion:

     Since the villages of Gaza and Bisheh had the highest number of variables affecting the spatial development of rural heritage tourist destinations in Khorramabad, it is suggested that if invested in appropriate services and facilities, these settlements can be used in a wider range of services. Be used.

    Keywords: Spatial development, Rural tourism, Nomads, Khorramabad
  • Mashood S Afari Aliakbari *, Hojat Ollah Sadeghi Pages 99-109

    Introduction:

     Tourism is expanding in the form of various spatial patterns, of which nomadic tourism is one. Tourism development in any spatial pattern can have its own effects and consequences. Due to its nomadic diversity, Iran has a significant capacity for tourism development.

    Purpose of the research: 

    The purpose of this study is to assess the feasibility of tourism development effects in Bakhtiari nomads.

    Methodology :

    The research method is descriptive-analytical and applied in terms of purpose, except for quantitative-in-depth research. The statistical population of the research consists of scientific and executive people (experts) related to the subject. Due to the fact that accurate statistics from the statistical community are not available, the sample size is 200 scientists and executives. The data collection tool was a questionnaire whose validity was performed by elites and its reliability was calculated and confirmed by Cronbach's alpha of 0.81. Sampling was also done purposefully.Geographical area of research The geographical territory of the research consists of the region covered by Bakhtiari tribes including Chaharmahal and Bakhtiari, Khuzestan and Isfahan provinces.

    Results and discussion :

    The results shows that the three economic, socio-cultural and environmental indicators are significant at the level of less than 0.05. The difference between the average economic index (1.28) and social index (1.24) shows that the impact of tourism in terms of these two indicators in the nomadic community can be positive, but in terms of environmental index (-1.101), the type Its effect is negative. The regression result also confirmed that tourism development can be 42% effective in upgrading the existing nomadic capacities. Pearson correlation also indicates the existence of a significant relationship between economic, social and environmental indicators of tourism, which according to the correlation coefficient, there is a positive and direct relationship between economic and social indicators.

    Conclusion :

    The result indicates the existence of a relationship between tourism development and the promotion of nomadic capacities. Tourism development can lead to the improvement of some development indicators in the nomadic community. What is important in this regard is optimal management in order to reduce the environmental effects of tourism on the ecology of Bakhtiari nomads.

    Keywords: Feasibility, Tourism Development, Bakhtiari nomads
  • Nazanin Naimabadi *, MohammadReza Salimi Sobhan Pages 101-114

    Introduction :

    The nomadic productive system and social life face many challenges and problems, including the phenomenon of drought, including reducing the vulnerability of nomadic communities by increasing the level of resilience and promoting resilience to natural consequences. Drought can be one of the characteristics of management, planning and development that is possible through social capital.

    Purpose of the research

    the present study aimed to investigate the components of social capital in strengthening the resilience of nomadic families against drought in Neyshabur.

    Methodology:

     This research is applied in terms of purpose and based on descriptive-analytical nature. The statistical population is the number of nomadic households in the city, which was determined based on random sampling of 217 households. In order to analyze the data, SPSS software, FARAS and BMW models were used.Geographical area of research The statistical population is the number of nomadic households in the city, which was determined based on random sampling of 217 households.

    Results and discussion :

    The results showed that among the components of resilience, readiness with a value of 0.479 and reaction with a value of 0.331 had the highest and lowest values. Also, based on the information, it was found that the rate of literacy is among the nomadic families with a rate of 51.61, among the components of social capital, social trust with a value of 0.498, and membership in Social groups with the value of 0.389, have the highest and lowest values. Also, based on the obtained information, it was determined that the amount of social capital among nomadic families in the face of drought is at a moderate level (45.16). Finally, the results of regression analysis and path analysis showed a positive and significant relationship between the component of social capital and strengthening the resilience of nomadic families against drought, so that the most affected by social capital in the component of readiness to consult with experts. Agriculture, in the component of responding to the item of cultivation of livestock products, in the component of rehabilitation and reconstruction to the item of insuring their livestock, in the component of prevention, was assigned to the item of combining indigenous and modern knowledge in the field of drought.

    Conclusion:

     Finally, in a final summary, it can be said that the components of social capital have a positive and significant effect on strengthening the resilience of nomadic families against the drought in Neyshabur.

    Keywords: : Social capital, Resilience, Drought, nomadic families of Neyshabur city
  • Saeid Nasire Zare *, Mehdi Cheraghi Pages 115-130

    Introduction:

     Nomadic life is inspired by the patterns of nature that have played an important role in the history of culture and economy of our country. But regarding the problems and hardships of life in these communities, today the attention to growth and development in recent years in our country, this issue has spread to the nomadic community. Provision and development of basic services has been one of the most important activities in this regard. However, it seems that despite the development of these activities by the organizations in charge of the nomadic community, these activities are still young and more appropriate study and planning is needed.

    Purpose of the research: 

    The purpose of this study is to evaluate the quality of services provided to the nomads of Dizab summer region in Chorzeq rural district.

    Methodology:

     Applied research was descriptive in terms of variables and field in terms of data collection method. Due to cost and time constraints, sampling was used to select research samples and 102 people were selected as the sample. The analysis method was based on SERVQUAL model.Geographical area of research Dizab summer region in Chavarzagh rural district (Zanjan province) was the geographical area of research. This village is the only area where nomadic groups are located in Tarom city and they migrate seasonally in the summer pastures of its mountainous areas with their livestock.

    Results and discussion:

     The studied tribes have different importance, perceptions and expectations regarding the quality of service delivery. According to them, understanding the problems and conditions of nomadic people, the variety of services provided and ensuring the proper distribution of services are the most important indicators of the quality of service delivery. Most of their expectations are from the quality of service delivery in tangible and empathetic dimensions, which is mostly in the number of services, and the appropriate cooperation of service organizations with large tribal people. On the other hand, there was a significant relationship between the gender and age of nomads and their perceptions and expectations of the quality of services.

    Conclusion :

    The impact of policies and executive plans on the nomadic community, of which service delivery is one of these programs and policies, will become apparent if all planning and implementation is done with the full priority of their needs and adequate resources. To reduce the problems of these communities and to avoid migration and destruction of their productive potentials.

    Keywords: Service Quality, SERVQUAL model, Nomadic Population, Dizab Summer Area
  • Sayed Amir Tofighian Asl * Pages 131-147

    Introduction:

     Knowledge is the cornerstone of development; Indigenous knowledge is a part of the national capital of any ethnic group, which includes their local beliefs, values ​​and consciousness, and is the result of centuries of trial and error in the natural and social environment, which has been inherited from generation to generation. Building indigenous capacities is a vital aspect of sustainable development. In recent years, the use of advanced technologies has caused environmental problems and economic crises in the production process; In this regard, knowledge of indigenous knowledge and traditional methods of production and knowledge of current knowledge will play a key role in achieving sustainable development indicators.

    Purpose of the research:

     The general purpose of this study is to introduce the indigenous knowledge of the nomadic tribes of Mamasani tribe in activities such as rangeland management and how the nomads use the "environment" from the perspective; Nomadic housing and settlements, processing of non-dairy products, traditional veterinary medicine and methods of controlling livestock pests and diseases.

    Methodology :

    The present survey research is the result of an extensive study that has been carried out with a qualitative approach and using a variety of techniques including direct observation, in-depth interviews and participatory observation of a small part of the complex systems of indigenous knowledge of nomadic tribes Mamasani ( Depict nomadic housing, non-dairy and indigenous veterinary products).Geographical area of research The nomadic tribes of Fars province in the form of groups consisting of three large Qashqai, Khamseh, Mamasani and eight independent tribes. The geographical territory of the present study is the Mamasani tribes. At present, Illar Mamasani includes 4 tribes: Javid (Javi), Rostam, Bekesh and Ziari enemy.

    Results and discussion :

    The research findings show that the indigenous knowledge of nomads through grazing management has led to the sustainability of rangeland plants, which will lead to the preservation of the environment and ultimately lead to sustainable development. One of their techniques for regenerating pastures is to first use low quality downstream pastures for livestock and then allow them to consume upstream pastures. Also, the nomadic housing called Siah-Chador (Behun), which borrows all its parts and components from nature and its shape and structure are compatible with nature, plays an important role in sustainable development due to local factors.

    Conclusion:

     Finally, many methods Indigenous veterinary medicine can be considered as a biotechnology that is less dangerous than synthetic-commercial drugs, which include "in vitro" and "in vitro" methods.

    Keywords: Aboriginal, Tribal, Grazing management, Sustainability of migration, IL mamasani
  • Allahyar Kamari * Pages 149-164

    Introduction :

    Miandar region is located at a distance of 3 km from Gilangharb city. This region is located at 45 degrees and 51 minutes to 46 degrees and 37 minutes east longitude and 33 degrees and 49 minutes latitude to 34 degrees and 28 minutes north. The average annual rainfall is 384 mm and the altitude of the region is 810 meters above sea level.

    Purpose of the research:

     The purpose of this study was floristic and plant geography of Miandar region in Gilan-e-Gharb city.

    Methodology :

    After preparing the map (scale: 1: 25000) and viewing the photos and determining the geographical area, the plants were collected in late winter and all the months of spring and summer 2011. The collected samples were dried according to the conventional method and attached to the cardboard of each barium. Samples of each barium were identified and placed in Payam-e-Noor University of Gilan-e-Gharb each time.

    Geographical area of research: 

    The purpose of this study was to study the floristics and plant geography of Miandar region in Gilangharb County.

    Results and discussion 

    The plant collection of this region is 229 plant species belonging to 41 genera and 148 genera. Asteraceae (33 species, 14.41%), papilionaceae (22 species, 9.6%) poaceae (19 species) , 8.3%) Apiaceae (16 species, 6.99%), Lamiaceae (15 species, 6.55%) and Liliaceae (12 species, 5.24%) are the most important plant genera in the region, which in total 51.9% of the total Species are included. The largest plant species in the study area are Astraglus (10 species), Silene (5 species), Euphorbia (5 species). In terms of biological form, 40.6% of the species are hemicryptophytes, 35.38% are therophytes, 11.36% are cryptophytes, 8.3% are phanrophytes, 3.94% are kamphites and 0.44% are geophytes.

    Conclusion 

    The geographical distribution of the flora of the region showed that the highest geographical distribution is related to the Iranian-Turanian region with 122 species (53.27%) and Iranian-Turanian / Mediterranean with 34 species (14.85%). Keyword: FLORA,

    Keywords: flora, Biological form, geographical distribution, Myandar region